De asta se simte jignit Ciolacu? Buzăul are venituri mai mici decât majoritatea județelor moldave

miercuri, 08 mai 2024, 03:11
2 MIN
 De asta se simte jignit Ciolacu? Buzăul are venituri mai mici decât majoritatea județelor moldave

Gafa premierului Marcel Ciolacu, care a „glumit” la sfârșitul lunii trecute cerând public să nu fie jignit pentru că Buzăul de unde e el nu este în Moldova, încă are ecouri în pragul campaniei electorale.

Amintim că declarația a fost făcută într-un discurs susținut la Timișoara, în care tocmai îl lăuda pe colegul său de partid de la Transporturi că „a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova”. „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”, a adăugat el celebrele – de-acum – cuvinte, pentru care a fost aspru criticat.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Ciolacu nu a jignit Moldova o singură dată. A avut și alte remarci discriminatorii la adresa noastră

Dar de ce ar fi o jignire ca Buzăul, așa cum îl vede Ion-Marcel Ciolacu, să se compare cu județele Moldovei? Am comparat rapoartele de performanță publicate de Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice tocmai ca să aflăm cum stă Buzăul condus într-o vreme de actualul prim-ministru. Trebuie menționat că doar Capitala și administrațiile fiscale din jurul Bucureștiului nu au afișat indicatorii de performanță pe anul trecut.
Pus între cele opt județe moldave, Buzăul premierului Ciolacu ar fi abia al șaselea, după Iași, Suceava, Galați, Bacău și Neamț.

Anul trecut, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Buzău a raportat venituri la bugetul de stat în sumă de 2,58 miliarde de lei, în urma județului Neamț, de unde au plecat spre București 2,66 de miliarde. Iașul a raportat 7 miliarde, mai puțin decât Clujul (11 miliarde de lei) și Timișul (7,3 miliarde).

Dacă ar fi făcut parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, care include șase județe, Buzăul ar fi fost al cincilea. Mai mult, chiar dacă un buzoian a ajuns în vârful Guvernului (în iunie anul trecut), acest lucru nu se resimte la nivelul Buzăului: creșterea veniturilor financiare a fost printre cele mai mici, doar Galațiul și Vasluiul fiind în spatele județului de origine a lui Ciolacu. În acest clasament, conduce Suceava (aproape 19 la sută), urmată de Botoșani și Iași, în vreme ce Buzăul a reușit să aducă cu 14,6 la sută mai mulți bani la bugetul național decât în 2022, când județul de origine al premierului de atunci era Doljul.

Comentarii